Hva er maskinstyring?

Digitaliseringen av anleggsbransjen har kommet for fullt, og i dag er maskinstyring en stor del av suksessen for et prosjekt.

Hva er maskinstyring?

Maskinstyring samler alle maskinapplikasjoner i en og samme programvareplattform. Smarte funksjoner som Modify Models og overflatelogging, fanger opp viktig data som kan valideres, visualiseres og deles med alle involverte i prosjektet. Dette sikrer kontinuerlig prosjektstyring med full kontroll både for de ute i felten og på kontor.

Leica maskinstyring

Leica har i over 200 år revolusjonert markedet innen geomatikk og oppmåling. Med produkter tuftet på avansert teknologi, brukervennlige systemer og tilrettelegging for tverrfaglig jobbing, er Leica brukt over hele verdenen.

Hver dag bidrar Leica til å gjøre arbeidsdagen enklere for arbeidere på anleggs- og byggeplasser, samt en rekke andre områder. Maskinstyringsutstyr fra Leica sørger for at maskinoperatører unngår feil og misforståelser i mye større grad enn tidligere. Sanntidsdata opp mot as-built data som deles på tvers av avdelinger, gir både operatør og de som sitter på kontor full oversikt over arbeidet som blir utført.

Programvaren som sikrer de beste resultatene

MC1 programvareplattform fra Leica var og fortsetter å være revolusjonerende for digitaliseringen av anleggsbransjen. Programvaren støtter alle maskinstyringsløsninger for bygge- og anleggsplassen, og åpner opp for en mer helhetlig og oversiktlig prosjektstyring og utførelse.

MC1-programvaren optimaliserer maskinens ytelse ved å sammenligne designmodellen med den faktiske posisjonen til skjærekanten, som skuffen eller bladkanten. Dette gir operatøren presis veiledning for å sikre at arbeidet utføres i henhold til planen, samtidig som det gir en sanntidsvisning av fremdriften. Automatisert posisjonskontroll øker anleggseffektiviteten. Med et brukergrensesnitt som tillater rask tilgang og valgmuligheter mellom ulike funksjoner, sikrer systemet optimal arbeidsflyt.

MC1 drives av MCP80 og tilhørende dokkingstasjon. MCP80 benytter et felles grensesnitt på tvers av alle applikasjoner for 3D-maskinkontroll, og kan anvendes på alle de tunge anleggsmaskinene. Med det trenger operatørene kun å få opplæring i bruk av ett 3D panel.

Panelet og dokkingstasjonen er konstruert for å tåle selv de mest utfordrende arbeidsforhold, og sikrer langvarig drift. Alle kabelforbindelser håndteres via Leica MDS dokkingstasjon, noe som gjør MCP80-panelet helt kabelfritt for enklere bruk og vedlikehold. Begge enhetene er i tillegg utstyrt med IP66- og IP67-sertifiseringer, som gir beskyttelse mot støv og vann.

MCP80-panelet er utformet med fokus på brukervennlighet og brukersentrering, og kommer med en 8-tommers fargeberøringsskjerm samt bakgrunnsbelyste knapper for optimal brukeropplevelse. Panelet kobles enkelt til dokkingstasjonen, noe som forenkler installasjonsprosessen. Leica Geosystems tilbyr en rekke dokkingstasjonsalternativer, som Leica MDS10, MDS20 og MDS30, for å møte de varierte behovene til kunder globalt.

Maskinstyring til gravemaskin

iEX3 er en avansert 3D-løsning til gravemaskinstyring. Med IXE3 kan operatører opprette både enkle og komplekse modeller ute i felten – helt uten å måtte forlate førerhuset eller gjøre nye oppmålinger.

Ved hjelp av referansemodeller og GNSS i 3D, kan maskinoperatør være helt sikker på hvor arbeidet skal utføres. Førerne får anvisninger i sanntid på skjermen i førerhuset, slik at de vet nøyaktig hvor de skal grave. Dette sikrer mer oppetid, fornøyde maskinoperatører og ikke minst bedre sikkerhet på bygge- eller anleggsplassen.

Automatiserte prosesser

Ved å automatisere viktige funksjoner har Leica flere verktøy for å øke gravemaskinens produktivitet. Med halvautomatisk funksjon for gravemaskin, er det mulig med delvis eller full automatisering av bom, tiltskuffe, skuffe eller tiltrator. Denne funksjonene åpner opp for å utføre krevende graverarbeider, både raskere og mer nøyaktig. Eksempelvis er det svært gunstig når det skal opprettes hellinger og grøfter. Med andre automatiserte funksjoner, blir arbeidet for maskinfører også mer behagelig og mindre slitsomt – for ikke å nevne resulterer det i mindre avvik og lavere driftskostnader. Operatøren av gravemaskinen kan enkelt kontrollere om det skal være manuell eller automatisk modus. Dette bidrar også til økt sikkerthet.

Flere valgmuligheter

Maskinstyring vil uten tvil bidra til å effektivisere arbeidet på bygge- eller anleggsplassen. For å kunne imøtekomme behovet hos ulike aktører, har Leica flere varianter for gravemaskin som er mulig å velge mellom, alt ettersom hva du har behov for og dine budsjettrammer.

Leica iCON iXE3

Om du er på jakt etter optimal presisjon, er denne maskinstyringsløsningen i 3D det du trenger. Velg om du vil arbeide med 2D- eller 3D-digitalmodeller. Her kan du forvente enestående nøyaktighet og muligheten til å opprette selv de mest komplekse design.

Dette er en enklere variant for maskinstyring. Løsningen sørger for å øke effektiviteten til både små og middels store gravemaskiner på bygge- eller anleggsplassen.

iXE2

2D-løsningen fra Lecia gir operatør fall i både x og y med eksepsjonell nøyaktighet og nivåkontroll. Systemet sikrer maksimal utnyttelse av maskinen helt fra start.

iXE

Skal du håndtere krevende oppgaver som blindkutt eller graving under vann? Da kan dette enkle og økonomiske kontrollsystemet være løsningen for din gravemaskin(er).

Dra nytte av alle fordelene med 3D

Ved hjelp av maskinstyring kan du sikte deg inn på å få jobben gjort riktig første gang, og med det spare dyrebar tid på prosjektet. Med tilgang til alle relevante funksjoner direkte i panelskjermen, optimaliserer du arbedisflyten ved å kunne velge den mest effektive visningen. Her er det også mulighet til å velge mellom fullskjerm eller delt skjerm.

Maskinstyringsløsninger i 3D er også tilgjengelig for kompakte gravemaskiner og Huddig traktorgravere med svingbom. Fra Leica får du en fleksibel løsning med sensor for svingbar, bom eller manuell beregning av den svingbare bommen sin posisjon.

Systemet følger fremdriften i sanntid som oppdateres med redskapets kontaktpunkt. Gjennom et varmekart med overflateloggsfunksjon, følger du redskapskantens bevegelser og har til enhver tid full kontroll over hvor det befinner seg. I systemet kan du også tilpasse fargene i vamrekartet for å se historikk for avstanden mellom redskapskanten og målhøyden.

Dobbelt så effektiv med god kommunikasjon

Med et skybasert samarbeidsverktøy som håndtere alle tilkoblede byggeprosjekter, kan du enkelt håndtere og dele alle jobbrelaterte data med alle interessenter. Med kraftige analyseverktøy som lar deg visualisere og validere referansemodeller som er lokalisert, måledata og byggdata, sørger Leica Con X for effektiv overvåking og rapportering på anlegg- eller byggeplassen.

Deling av data med alle involverte gjelder også plattformer fra tredjeparter. Selv uerfarne brukere vil oppleve hvor enkelt det er å visualisere og kontrollere referansedata, måledate og byggedata. Kort fortalt gir verktøypakken fra Leica deg alt du trenger for å få jobben gjort raskere og mer presist.

Mer presis GPS får du ikke

Leica som er en del av selskapet Hexagon, benytter også HxGN SmartNet. Dette er verdens største korreksjonstjeneste for det globale navigasjonssatellittsystemet (GNSS), og tilbyr data fra over 5 300 referansestasjoner over hele verden. Pålitelig dekning gir deg muligheten til å sømløst integrere nøyaktig posisjoneringsdata i arbeidsflyten din.

Med Con X synkroniseres prosjektfiler automatisk med MC1-programvaren og iCON site programvareløsninger. Dette gjør det enkelt for anleggsledere å følge fremdriften i prosjektet, rapportere, beregne volumer og opprette modeller som skal brukes til videre arbeid.